четверг, 13 октября 2016 г.

14 жовтня свято Покрови, День Українського козацтва та День захисника України

День Покрови Пресвятої Богородиці — це важливе православне свято.
Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває Землю або листям, або снігом.До початку жовтня завершувався хліборобський цикл робіт. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць.
За легендою, свято Покрови походить із Візантії, його встановили на честь порятунку столиці імперії Царгороду від захоплення русичами. Жителі міста, узятого в облогу нашими пращурами, тоді ще язичниками, звернулися з гарячою та щирою молитвою до Пресвятої Богородиці, благаючи про порятунок. Тоді, за переказами, Богородиця з'явилася й накрила місто своєю покровою (омофором), що врятувало його від захоплення.
Із хрещенням Русі Володимиром Великим Богородиця стала тут однією з найшанованіших святих.З часом, при будівництві святої Софії за наказом Ярослава Мудрого було виготовлено мозаїку Матері Божої Оранти, на якій Богородиця, звівши догори руки, просить благословення нашому народу. Відтоді Пресвята Богородиця стала символом і покровителькою України.
В Україні у цей день відзначають свято — День українського козацтва.
Божу Матір вважали своєю покровителькою запорозькі козаки. Щоразу, йдучи в похід чи повертаючись із нього, запорожці звертались до неї зі своєю молитвою.
З 2014 року 14 жовтня відзначається нове державне свято — День захисника України на честь вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу. 
Благополуччя і сил, здоров’я і щастя! Мирного неба і смачного хліба!

Пам'ятна монета «День захисника України» (2015)

Комментариев нет:

Отправить комментарий