четверг, 26 марта 2020 г.

Книга про книги

"Книги - тільки одне з вмістилищ, де ми зберігаємо те, що боїмося забути". 

"Є злочини гірші, ніж спалювати книги. Наприклад - не читати їх".  (Р. Бредбері "451° за Фаренгейтом")

451° за Фаренгейтом (233° С) - температура, при якій загорається папір. 

Пожежники не гасять вогонь, вони його розпалюють. Люди у скафандрах знишують книги і будинки, де вони зберігалися. 
Пожежники - опора режиму, запорука того, що всі перестануть читати книжки, які примушують думати і самостійно аналізувати. Владі легше керувати натовпом. Більше швидких машин, кольорових телепрограм, більше шуму, галасу. 
Поштовхом до тривожних роздумів головного героя Гая Монтега стала зустріч з особливою дівчиною Клариссою Маклеланд та незвична подія: на черговому спаленні жінка - володарка будівлі і бібліотеки - відмовилася покинути улюблені книжки і загинула в пожежі.
Пожежник Монтег почав таємно забирати книжки з домівок, призначених до повної ліквідації. Дружина Гая - Мілдред повідомляє карним органам, що її чоловік тримає вдома книжки. Тепер вже домівку Монтегів спалюють вщент.
Монтег рішуче спрямовує вогнемет у бік брандмейстера Бітті, який знайшов мініатюрний приймач професора Фабера. Саме Фабер розповів Монтегу про існування відлюдників, які запам’ятовували  тексти книг, щоб у такий спосіб зберегти їх для цивілізації. Фабер допомагає Гаєві втекти від переслідування. Монтег стає одним із членів таємничого братсва.
Місто щезає в полум’ї атомного бомбардування.
Рей Бредбері мріяв про те, щоб його жахливі пророцтва ніколи не спіткали людство. Та, на жаль, багато з цих передбачень вже мають місце у нашому житті.
Читайте роман-антиутопію "451° за Фаренгейтом" Р. Бредбері у нашій бібліотеці та діліться власними думками та враженнями.
Запрошую до інтерактивної вправи "Сюжетний ланцюжок" знавців одного знайвідоміших творів американського письменника-фантаста Р. Бредбері.




Розгадайте ребус. Що означає цей символ? Як він пов'язаний з сюжетом роману? (Відповіді надсилайте в коментарях)


Комментариев нет:

Отправить комментарий