понедельник, 30 ноября 2015 г.

"Друга знаменитість Америки". Марк Твен. 180 років від дня народження

Марк Твен (справжнє ім’я Семюель Ленгхорн Клеменс) народився 30 листопада 1835 в містечку Флорида (штат Міссурі, США). 
Коли Марку Твену було 11 років, його батько помер через пневмонію. Наступного року він починає працювати помічником у друкарні.

Він займався самоосвітою, багато часу проводячи у бібліотеці, таким чином отримуючи стільки знань, скільки він би зміг одержати, закінчивши звичайну школу. Отримав у 1859 році диплом капітана корабля. Капітаном працював доти, поки не спалахнула Громадянська війна і судноплавство на Міссісіппі припинилося. 

Семюель працював цілий рік на срібному руднику. Паралельно з цим він писав гумористичні розповіді для газети під псевдонімом Марк Твен («Мірка два» («mark twain»), що означало достатню глибину для безпечного плавання) . 
А в 1876 році побачила світ книга Марка Твена, що не тільки закріплює його в якості видатного американського письменника, але і назавжди внесла його ім'я в історію світової літератури. Це були знамениті «Пригоди Тома Сойєра». По суті, письменникові і видумувати нічого не довелося. Він згадав дитинство в Ганнібалі і своє життя в ті роки. А в Томі Сойєрі можна легко впізнати юного Семюеля Клеменса, який дуже не любив школу й у 9 років уже палив. 
У 1901 році він одержав почесний ступінь доктора красного письменства від Єльского університету. У наступному році — почесний ступінь доктора права від Міссурійського університету. Він дуже пишався цими званнями. Для людини, яка у 12 років покинула школу, визнання його таланту ученими мужами знаменитих університетів було дуже приємно. 
Газети нарекли Марка Твена «другою знаменитістю Америки» (першою вважають Ніагарський водоспад).

Комментариев нет:

Отправить комментарий